Lindi më 28 Dhjetor, 1927 - 10 Mars 2001


- Diplomuar në Institutin e Lartë të Arteve Figurative në Tiranë në vitin1965
- Anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë
- Artist i Merituar, piktor profesionist,"Mjeshtër i Madh i Punës"
- Pjesëmarrës në shumë ekspozita kolektive brenda vendit dhe jashtë tij
- Veprat e tij gjenden në Galerinë Kombëtare të Arteve, në muzeume e institucione kryesore të vendit si dhe jashtë atdheut.


Gjatë krijmtarisë së tij artistike ka marrë këto çmime:

1959 - Çmimi i dytë kombëtar për veprën Zonja Çurre
1966 - Çmimi i parë kombëtar për veprën Skroskë-Shkurt 1944
1969 - Çmimi i tretë kombëtar për veprën Tenda e Qypit
1973 - Çmimi i dytë kombëtar për veprën Në ditët e mësymjes pranverore
1976 - Çmimi i parë kombëtar për veprën Shpallja e Republikës
1978 - Çmimi i parë kombëtar për veprën Çajmë rrethime

Për merita në krijmtarinë artistike është nderuar me:

Çmimin e parë të Republikës për veprën Skroskë-Shkurt 1944 (206x330)cm
Çmimin e tretë të Republikës për veprën Me shpatë në dore (550x450)m

PUNIME NE GALERINE KOMBETARE TIRANE

1966 - "Skroskë- Shkurt 1944"
1967 - "Parti rrofsh sa malet"
1971 - "Këshilltarët e Hekalit"
1973 - "Në ditët e mësymjes pranverore"
1974 - "Ky vend ka zot"
1978 - "Çajmë rrethime"
1984 - "Odriçan-1944"
1987 - "Elez Isufi me trimat" bashkëautor
1987 - "Patrioti Ismail Strazimiri" bashkëautor
1987 - "Bashkëluftëtarët e Vlorës" bashkëautor
"Ismail Qemali" Portret
"Kinezja" Portret
"Vajza me kostum kombëtar"
"Në lëmë"
"Pejzazh me varka"
"Pejzazh"
"Metalurgjia e zezë"

 

PUNIME NE MUZEUME

1967 - "Rrëzimi i aeroplanit 1920"
1968 - "Luftëtari i Spanjës"
1970 - "Beteja e Bardhetit"
1972 - "Beteja e Kuqalit"
1978 - "Lufta e Tiranës"
1979 - "Beteja e Qafës së Gjarpërit"
1980 - "Damian Himarioti"
1981 - "Lufta e Gjormit"
1982 - "Bashkimi i principateve Shqipëtare"
1985 - "Tokë e zhuritur"
1987 - "Rrapo Hekali me trimat"

1990 - "Kryengritja popullore e Matit"


PUNIME MURALE (AFRESK)


1982 - "Bashkimi i Principatave Shqipëtare"
1983 - " Vrana Konti me trimat"
1990 - "Kryengritja popullore e Matit"

Filateli-Katalogu Michel (Gjermani)

"Skroskë-Shkurt 1944"
"Tenda e Qypit"
"Shpallja e Republikës"
"Çajmë rrethime"
"Beteja e Albulenës"

PUBLIKIME :

Revista "New Albania"
Revista "Ylli"
Revista "Nëntori"
Revista "Shqipëria sot"
Revista "Shqiptarja e re"
Revista "Në shërbim të popullit"
Revista "Rruga e Partisë"
Revista "10-Korriku"
Gazeta "Luftëtari"
Gazeta "Bashkimi"
Gazeta "Drita"
Gazeta "Zëri i popullit"
Gazeta "Zëri i Rinisë"
Gazeta "Puna"
Në ilustrimet e teksteve mësimore.


EKSPOZITA KOLEKTIVE

Ka marrë pjesë në shumë ekspozita të rëndësishme të vendit dhe në ekspozita jashtë vendit si në Itali, Francë, Greqi, Kinë, Austri, etj.

VEPRA NE INSTITUCIONE PUBLIKE

1965 - "Kalimi i Divizionit të Parë në veri" Shtëpia Qendrore e Ushtrisë
1968 - "Sulm Partizan" Pallati i Brigadave
1968 - "Bujqësia Socialiste" Pallati i Brigadave
1969 - "Tenda e Qypit" Pallati i Pritjes, Durrës
1970 _ "Revolucioni shkencor" Shkolla e mesme "Qemal Stafa"
1973 - "Nënat" Ambasada Shqiptare në Athinë
1976 - "Vera jonë e begatshme"
1976 - "Shpallja e Republikës" Presidiumi i Kuvendit Popullor
1978 - "Me shpatë në dorë" Salla e pritjes në Kryeministri (sot në Galerinë
Kombëtare të Arteve)
1981 - "Lufta e Tiranës" Ambasada e Tiranës në Pekin
1983 _ "Korrierët në Odriçan" Ministria e Mbrojtjes
1983 - "Në prashitje" Hotel Turizmi Sarandë
1986 - "Bijtë e nënës" Ministria e Arsimit dhe e Kulturës


DISA NGA VEPRAT TE CILAVE NUK I DIHET VENDDODHJA:

"Dy brezat" (kompozim)
"Beteja e Albulenës (kompozim)
"Në kodrat e Holitit"(kompozim)
"Makërzë 1943" (kompozim)
"Sofra e poezisë Kosovare" (kompozim)
"Kocollja e Kaligatit" (kompozim)
"Portreti i Beqir Balluku" në luftë (kompozim, bust)
"Portreti i Mehmet Shehu" në luftë (kompozim, bust)
"Në fushën e Lirëzës"(kompozim)

Fatmir Haxhiu la mbi njëqind tablo kompozicionale. Eshtë i konsiderueshëm numri i veprave të tij të gjinisë së kompozimit, pejzazhit, portretit, grafikës, e vizatimit të cilat janë pronë private e individëve të ndryshëm në Shqipëri.

Gjithashtu mjaft vepra si pejzazhe, portrete, kompozime nga krijimtaria e tij janë pronë e koleksionistëve privat artëdashës jashtë atdheut si në Itali, Francë, Austri, Greqi, Japoni, Kinë, Rusi, Amerikë, Zvicër, Hungari, Turqi, Jugosllavi, Australi, Spanjë.
Në Spanjë ka mbi 45 vepra te gjinive te ndryshme me motive shqiptare si dhe motive Spanjolle.Veprat ndodhen në qytete si: Bilbao, Madrid, Vitora, Pamplona, Barcelona, Santander.