Shpallja e Rrepublikės

(300x500)cm 1976 piktur nė vaj

Ishte porosi e Enver Hoxhës nëpërmjet Lidhjes së Shkrimëtareve dhe Artistëve dhe direkt Ramiz Alisë i cili ka ndjekur veprën gjatë realizimit.

Vëpër komplekese me shumë personazhe deri në 80 figura ,me rekuizitë të pasur e sfond të afërt arkitektonik. Moria e personazheve dhe dimensionimi i madh më krijuan shumë probleme të karakterit profesional, të cilat me shumë mundim jam përpjekur ti kapërcej, si probleme të prespektivës, tonale e koloristike, të raportit të mardhënive psikollogjike të personazheve të porpocioneve mes tyre, probleme të shkallës të realizimit të objekteve e tjer.

Vepra ishte e destinuar për në sallën e pritjes në Kuvendin Popullor. Më parë u ekspozua në ekspozitën kombëtare me rastin e jubileut të 30- vjetorit të shpalljes së Republikës dhe në konkursin e organizuar për këtë qëllim, ju dha çmimi i parë kombëtar.

Kjo vepër pati jehonë, u propogandua në mjetet e mas-medios.

<<< Për tu kthyer në listën e veprave