Dritėro Agolli. Poet, prozator, publicist “Nder i kombit”
19 Maj 2001

Në pyllin e pasur të pikturës shqiptare është një bredh krejt i ndryeshëm dhe krejt i veçantë nga drurët e tjerë të bleruar. Ky bredh i hijëshëm dhe kryelartë në këtë pyll të pikturës shqiptare është padyshim Fatmir Haxhiu.Në këtë pyll do të gjesh edhe drurë të ngjashëm dhe mund të ngatërohesh mes kësaj ngjashmërie. Vetëm këtë bredhin e hijeshëm Fatmir nuk mund ta ngatërosh! Temat, idetë, ngjyrat, sistemi fotografik dhe çdo gjë që përbën mjetet shprehëse,të gjitha këto e bëjnë të veçantë dhe me origjinalitet të papërsëritshëm këtë artist të shquar shqiptar të gjysmës së dytë të shekullit të 20. Fatmir Haxhiu është i vetmi , dhe mbase i fundit , piktor batalist(shqip do ta quaja betejist, që pasqyron fushat e betejave, ndeshjet e ushtrive kundërshtare të vjetra dhe të reja).Doemos nuk do të lija pa shtuar, se ai është një batalist modern, që qëndron larg barokut pompoz artificial. Me mjeshtëri të lartë , plot dramacitet dhe tragjicitet, ai ka dhënë tabllo monumentale të luftrave për liri të shqipëtarëve në shekuj dhe veçanërisht të Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare,tabllo që u shëmbëllenjë poemave epike, të cilat tek i vështron të duket sikur dëgjon krismat gjëmimet e armëve bashkë me kushtrimin për liri.

Fatmir Haxhiu tek pikturon një betejë duket sikur është edhe vetë figurë në tabllonë e pikturuar. Kjo tregon vërtetsinë estetike të artit të tij .Mos harrojmë se ai vetë ka qënë një luftëtar, një partizan fare i ri, që mund të kishte rënë edhe dëshmor, si personazhet e pasqyruara në tabllotë e tij.

I tillë është Fatmir Haxhiu, ky bredh i hijeshëm dhe kryelartë në pyellin e shëndetshëm të pikturës shqipëtare.

<<< Për tu njohur me opinionet